Zamanın Keyifle Aktığı Site

Berat Kandili Ne Zaman? 2023

Berat Kandili Hangi Gün Başlıyor? 2023

0 4

Berat Kandili Ne Zaman? 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takviminin yayınlanmasından sonra Müslüman aleminin gündeminde Berat Kandili yer aldı. Konuyla ilgili merak edilen, Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili hangi gün?, sorularının cevaplarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

 

 

 HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

2023 Berat Kandili 6 Mart tarihinde idrak edilecek.

 

BERAT KANDİLİ’NİN ÖNEMİ

Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız.  Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir. 

 

Berat gecesine ait beş haslet vardır:

  1. Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.
  2. O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
  3. İlâhi rahmet yayılır.
  4. Mağfiret gecesidir.
  5. O gece, Resûlullah’a (s.a.s.) şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

 

Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.s.), Şaban’ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir.

 

Berat Gecesi Dua ve İbadetler

1. Oruç Tutmak

Peygamber (s.a.s.) Efendimizin, Ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, Şâban ayı idi.

Hz. Ayşe (r.a.) şöyle dedi:

“Resulullah hiçbir ayda, Şâban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şâban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.”

2. Berat Duası

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.

Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kittâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Alllah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’dda saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvafffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kittâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır.”

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.