Akvaryum Kurulumu Yaparken Dikkat Edilecekler Noktalar
Akvaryum içerisinde çeşitli türlerden deniz hayvanlarının ve deniz bitkilerinin bulunduğu birçok boyutunun mevcut olduğu yapay bir yaşam alanıdır. Genellikle deniz canlılarının sergilenmesi ve göze hitap etmesi için akvaryum kurulumu yapılır. Akvaryum içerisinde bulunan deniz canlılarına düzenli olarak yem verilmelidir. Akvaryum içerisinde bulunan bitki türlerinin ise düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Evde akvaryum kurulumu yapmak oldukça zevkli ve eğlenceli bir uğraştır.
Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır?
Akvaryum kurulumu yapmak için önce yapılması gereken ilk adım beslenecek olan balık türlerini belirlemektir. Akvaryum içerisinde beslenecek deniz canlılarının türlerini belirdikten sonra akvaryum boyutuna karar verilmelidir. Deniz canlılarının rahatlıkla birlikte yaşayabileceği alan sunulmalıdır. Akvaryum boyutuna da karar verdikten sonra kum seçimi belirlenmelidir. Kum seçimi, boyut ve yükseklik olarak doğru orantılı olmalıdır.

Kum seçimi tamamlandıktan sonra zevkinize göre dekor malzemeleri seçebilirsiniz. Akvaryumu dilediğiniz gibi dekore edebilirsiniz. Fakat dekor sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Akvaryum içerisine yapay bitkiler seçilmemelidir. Yapay bitkiler zaman içinde suya salınım yaptığından su kalitesine zarar verir. Suyun kalitesi bozulur.
Akvaryum Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Akvaryum kurulumuna başlamadan önce akvaryumun nerede sergileneceğine karar verilmelidir. Akvaryum konumu belirlenmelidir. Akvaryum gün ışığını doğrudan almamalıdır. Bu sebeple akvaryum cam kenarında konumlandırılmamalıdır. Akvaryum doğrudan gün ışığı alacak biçimde ve cam kenarında konumlandırılırsa zaman içerisinde akvaryum kenarlarında yosunlanmalar görülebilir.

Akvaryumun içine koyulacak su da dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Akvaryumun içine koyulacak olan su en az 1 hafta dinlendirilmiş olmalıdır. Akvaryum suyu için kesinlikle çeşme suyu kullanılmamalıdır. Çeşme suyunun içinde barındırdığı fazla klor, akvaryumunuz içindeki balıklara zarar verir. Çeşme suyu, toplu balık ölümlerine ve hastalanmalarına sebep olabilir. Akvaryum suyu bilinen bir kaynaktan alınmalıdır. Akvaryumun içine koyulacak su renksiz ve kokusuz olmalıdır. Renkli sular sağlıksız sulardır. Balıklara zarar verebilir. Suyun renksiz ve kokusuz olmasının dışında berrak su olmalıdır. Berrak olmayan bulanık olan sular sağlık problemlerine yol açabilir.
Yeni Akvaryum Kurulumu Alışverişinde Alınması Gerekenler Nelerdir?
Yeni bir akvaryum kurmak için alınması gereken bazı malzemeler vardır. Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi hazırlamada fayda vardır. Yeni bir akvaryum kurulumu için alınması gereken temel malzemeler nelerdir kısaca açıklanması gerekir ise;
- Akvaryum su tankı,
- Akvaryum filtresi,
- Akvaryum temizleme malzemeleri,
- Tatlı su balığı,
- Belirlediğiniz balıklara uygun yem,
- Kum ve taşlar,
- Canlı yeşillikler,
- Termometre,
- Su ısıtıcısı,
- Cam temizleme mıknatısı,
- Su filesi.
Yukarıda listelenen malzemeler arasında balık seçimini akvaryum suyunu dinlendirdikten, taş ve kumlar ile yeşillikleri yerleştirdikten sonra birkaç hafta içinde alınabilir. Tüm malzemeleri tamamladıktan sonra akvaryum daha önce belirlenen bölgeye yerleştirilmelidir. Akvaryumun dışını sabun kullanmadan temizlemelidir. Kumu ve dekor ürünleri yerleştirilmelidir. Filtre ve termometre de akvaryum içine koyulmalıdır. Son aşama olarak balıklar akvaryuma bırakılmalıdır.